Jeugdbrandweer
Apeldoorn

De jeugd iets leren én jezelf ontwikkelen


“Een groot deel van de jeugdleden van de Jeugdbrandweer Apeldoorn groeit later door naar een functie als vrijwilliger of als beroepskracht binnen de brandweer. Daarom is het belangrijk de jeugd nu al zoveel mogelijk van het brandweervak te laten proeven”, zo geeft Bert van Cuijk aan. Bert is samen met Bas Dijkshoorn een van de leiders van de Jeugdbrandweer Apeldoorn.
Hoewel het team jeugdleiders momenteel bestaat uit vijf personen kunnen zij nieuwe collega’s gebruiken. Collega’s met een repressieve achtergrond die de jeugd alle facetten van het brandweervak willen meegeven.
Bas: “We hebben nu bijvoorbeeld een mooie mix van leiders in de groep, collega’s die zelf kinderen hebben maar ook collega’s zonder kinderen. Maar ook vrijwilligers met een hele verschillende achtergrond. Dat maakt het tot een ideaal team. Maar nieuwe collega’s zijn dus welkom. Belangrijk is in ieder geval dat je feeling hebt met jongeren en jeugd, dat je makkelijk bent in de omgang en een open persoonlijkheid hebt.”

Zoals bekend is hebben collega’s binnen de brandweer naast vrijwilliger zijn vaak meerdere functies. Is het begeleiden van de jeugd dan ook nog niet een forse tijdsinvestering? “Dat valt mee, je hoeft niet iedere zaterdagochtend op post Saba te zijn”, zo geeft Bert aan. “Minimaal twee keer per maand aanwezig zijn tijdens de oefenochtend is al heel mooi. Met daarnaast af en toe een overlegje.”
Voor de jongeren die zijn aangesloten bij de jeugdbrandweer is het niet alleen maar theorie en praktijk. Ieder jaar zijn er de jeugdbrandweerwedstrijden en toetsen die laten zien hoe de Apeldoornse jeugdleden strijden met de andere jeugdbrandweerkorpsen. Maar zoals ook bij vrijwilligersposten het geval is, is de jeugdbrandweer een hechte club waar regelmatig tijd is voor ontspanning. Ieder jaar is er bijvoorbeeld het kampweekend en een jaarlijks uitje waarbij we juist andere activiteiten doen buiten het brandweer vak. Ook worden we regelmatig gevraagd om aanwezig te zijn bij andere activiteiten waar bij jeugd in aanraking komt met onze leden en het brandweer materiaal waarmee we werken. Op deze wijze proberen we ook andere jeugd enthousiast te maken voor het brandweer werk en wat er allemaal bij komt . Bert en Bas geven nog eens aan: “Nu investeren in begeleiding van de jeugd betekent nieuwe vrijwilligers over tien jaar! Je eigen ontwikkeling krijgt natuurlijk ook een boost, denk aan opleiden, begeleiden en trainen jeugdleden.” Meer info? Neem contact op met Bas Dijkshoorn via info@jeugdbrandweer-apeldoorn.nl en we laten snel van ons horen!

© Jeugdbrandweer Apeldoorn 2012-2016